• I le taimi o le toe fa'aleleia o pisinisi, po'o latalata mai le suiga o le toe fa'aaogaina o le maa eletise?
  • I le taimi o le toe fa'aleleia o pisinisi, po'o latalata mai le suiga o le toe fa'aaogaina o le maa eletise?

I le taimi o le toe fa'aleleia o pisinisi, po'o latalata mai le suiga o le toe fa'aaogaina o le maa eletise?

I le avea ai ma "loto" o taavale fou malosi, o le toe faʻaaogaina, lanu meamata ma le atinaʻeina gafataulimaina o maʻa eletise pe a maeʻa litaea ua tosina mai ai le tele o le mafaufau i totonu ma fafo atu o le alamanuia. Talu mai le 2016, ua faʻatinoina e loʻu atunuʻu se tulaga faʻamaonia o le 8 tausaga poʻo le 120,000 kilomita mo maʻa eletise taavale pasese, lea e 8 tausaga talu ai. O lona uiga fo'i e amata mai i le tausaga nei, o le a fa'amutaina se numera o fa'amaumauga o le maa eletise i tausaga ta'itasi.

lanu meamata

E tusa ai ma le Gasgoo's "Power Battery Ladder Utilization and Recycling Industry Report (2024 Edition)" (lea e taʻua mulimuli ane o le "Lipoti"), i le 2023, 623,000 tone o maa eletise litaea o le a toe faʻaaogaina i totonu o le atunuʻu, ma e faʻamoemoe e oʻo atu i le 1.2 miliona. tone i le 2025, ma o le a toe faʻaaogaina i le 2030. Na oʻo i le 6 miliona tone.

I aso nei, ua taofia e le Matagaluega o Alamanuia ma Faʻamatalaga Tekonolosi le taliaina o le lisi paʻepaʻe o kamupani toe faʻaaogaina maa eletise, ma o le tau o le lithium carbonate ua pa'ū i le 80,000 yuan/ton. Ole fua ole nickel, cobalt ma manganese i totonu ole alamanuia e sili atu ile 99%. Faatasi ai ma le lagolago a le tele o mea e pei o le sapalai, tau, faiga faʻavae, ma tekinolosi, o le eletise toe faʻaaogaina maa, lea o loʻo feagai ma se vaitaimi toe faʻaleleia, atonu o loʻo oʻo atu i se tulaga faʻafefe.
Ua lata mai le galu o le decommissioning, ma o le alamanuia e manaʻomia pea ona faʻataʻatia

I tausaga talu ai nei, o le televave o le atinaʻeina o taavale malosi fou ua faʻaalia ai le faʻaauau pea o le faʻapipiʻiina o le gafatia o maa eletise, e maua ai le lagolago malosi mo le tuputupu aʻe avanoa o le toe faʻaaogaina o le maa eletise, o se faʻagasologa masani o le faʻasologa o pisinisi.

E tusa ai ma fa’amaumauga mai le Matagaluega o le Puipuiga o le Saogalemu Lautele, e o’o mai i le fa’ai’uga o Iuni, ua o’o atu i le 24.72 miliona le aofa’i o ta’avale malosi i le atunu’u, e tusa ma le 7.18% o le aofa’i o ta’avale. E 18.134 miliona ta'avale eletise mama, e tusa ma le 73.35% o le aofa'i o ta'avale malosi fou. E tusa ai ma faʻamatalaga na tuʻuina mai e le China Automotive Power Battery Industry Innovation Alliance, i le afa muamua o lenei tausaga, o le aofaʻi faʻapipiʻiina o maa eletise i loʻu atunuu e 203.3GWh.

O le "Lipoti" na faʻailoa mai talu mai le 2015, o le faʻatauga fou o taavale malosi a loʻu atunuu ua faʻaalia ai le faʻatupulaia o mea pāpā, ma o le faʻaogaina o le malosi o maa eletise ua faʻatupulaia e tusa ai. E tusa ai ma le averesi o le ola o le maa o le 5 i le 8 tausaga, o maa eletise ua lata ona faʻafeiloaʻi se galu o le litaea tele.

E taua foi le matauina o maa eletise faʻaaogaina e matua afaina ai le siosiomaga ma le tino o le tagata. O meafaitino o vaega ta'itasi o le ma'a eletise e mafai ona fa'afeagai fa'ama'i ma nisi mea i le si'osi'omaga e fa'atupu ai mea filogia. O le taimi lava latou te ulu atu ai i le eleele, vai ma le ea, o le a mafua ai ona afaina tele. O uʻamea e pei o le taʻitaʻi, mercury, cobalt, nickel, copper, ma le manganese e iai foʻi le faʻatamaoaigaina o aʻafiaga ma e mafai ona faʻaputuina i totonu o le tino o le tagata e ala i le filifili meaai, faʻaleagaina ai le soifua maloloina o tagata.

O le fa'atotonugalemu o le fa'aogaina o ma'a lithium-ion ma le toe fa'aaogaina o mea u'amea o ni faiga taua ia e fa'amautinoa ai le soifua maloloina o tagata ma le atina'e gafataulimaina o le si'osi'omaga. O le mea lea, i le feagai ai ma le tele o le malolo litaea o maa eletise, e taua tele ma faanatinati le taulimaina lelei o maa eletise faʻaaogaina.

Ina ia fa'alauiloa le atina'e fa'ata'atitia o le fa'aaogaina o ma'a, ua lagolagoina e le Matagaluega o Alamanuia ma Fa'amatalaga Tekonolosi se vaega o kamupani fa'ameamea. I le taimi nei, ua tuʻuina atu se lisi paʻepaʻe o le 156 kamupani toe faʻaaogaina maa eletise i 5 vaega, e aofia ai le 93 kamupani o loʻo i ai faʻailoga faʻaaogaina, kamupani faʻateʻaina, E 51 kamupani o loʻo i ai faʻailoga toe faʻaaogaina ma 12 kamupani e lua agavaa.

I le faaopoopo atu i le "'autau masani" o loʻo taʻua i luga, o le maketi o le toe faʻaaogaina o le maa eletise ma le tele o maketi maketi ua tosina mai ai le tele o kamupani, ma o le tauvaga i le gaosiga atoa o le lithium battery recycling ua faʻaalia ai se tulaga laʻititi ma faʻasalalau.

O le "Lipoti" na faʻailoa mai e oʻo mai ia Iuni 25 i le tausaga nei, e 180,878 kamupani faʻapipiʻi eletise eletise o loʻo i ai, lea e 49,766 o le a lesitala i le 2023, e tusa ma le 27.5% o le olaga atoa. I totonu o nei kamupani 180,000, 65% ua resitalaina tupe faavae e itiiti ifo i le 5 miliona, ma o kamupani "faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga" o loʻo manaʻomia le faʻaleleia atili ma le atinaʻeina o le malosi faʻapitoa, faiga toe faʻaaogaina, ma pisinisi.

Ua faamanino mai e nisi o tagata fai pisinisi o lo'u atunuu o lo'o i ai se faavae lelei mo le atina'eina o le fa'aogaina ma le toe fa'aaogaina o maa eletise a lo'u atunu'u, ae o le maketi o le toe fa'aaogaina o le eletise o lo'o vevesi, e mana'omia le fa'aleleia atili o le fa'aogaina o le maa, ma e mana'omia le fa'avasegaina o le fa'aogaina o le masini. faaleleia.

Faatasi ai ma le tele o mea e faʻapipiʻiina, e mafai e le alamanuia ona oʻo i se tulaga faʻafefe

O le "White Paper on the Development of China's Lithium-ion Battery Recycling, Dismantling and Echelon Utilization Industry (2024)" na tuʻuina mai e le China Battery Industry Research Institute ma isi faʻalapotopotoga ua faʻaalia ai i le 2023, 623,000 tone o maa lithium-ion na toe faʻaaogaina. i le salafa o le atunuʻu, ae naʻo le 156 kamupani faʻasalalau e le Matagaluega o Alamanuia ma Faʻamatalaga Tekonolosi O le numera o le gaosiga gafatia o atinaʻe e fetaui ma le faʻaogaina atoatoa o maʻa eletise otaota e oʻo atu i le 3.793 miliona tone / tausaga, ma o le faʻaogaina o le gafatia o le faʻaaogaina o le alamanuia atoa o le na o le 16.4%.

Ua malamalama Gasgoo e faapea ona o mea e pei o le tau o aafiaga o le eletise maa mea mata, ua ulufale nei le alamanuia i se tulaga toe teuteu. O nisi kamupani ua tuʻuina atu faʻamatalaga i luga o le toe faʻaaogaina o fua o le alamanuia atoa e le sili atu i le 25%.

A'o aga'i atu le alamanuia fou o taavale malosi a lo'u atunuu mai le televave o le atina'e i le maualuga o le atina'e, o le vaavaaiga o le eletise toe faʻaaogaina maa o loʻo faʻateleina foʻi le faʻamalosia, ma o le fausaga o alamanuia e tatau ona faʻaleleia.

Ia Mati o le tausaga nei, ina ua tuʻuina atu e le Matagaluega o Alamanuia ma Faʻamatalaga Tekonolosi le "Faʻaaliga i le Faʻatulagaina o le Talosaga mo Pisinisi ma Tulaga Faʻataʻatia mo le Faʻaaogaina Maualalo o Punaoa Faʻafouina ma le Toe Faʻafouina o Mea Faʻainisinia ma Eletise i le 2024" i pisinisi faʻapitonuʻu ma faʻamatalaga pulega. , na taʻua ai e faapea "o le taofia o le taliaina o le malosi fou o le taʻavale malosi maa faʻaoga atoatoa" Faʻaaoga tulaga faʻapitoa mo le faʻalauiloaina o pisinisi." Ua fa’ailoa mai o le fa’amoemoe o lenei fa’amalologa o le toe su’esu’eina lea o kamupani ua mae’a ona fa’apapalagi, ma ia fa’ailoa fo’i ni fa’atonuga mo le toe fa’asa’o o kamupani o lo o i ai nei o lo o i ai i totonu o le lisi e le o agava’a, po’o le fa’aleaogaina fo’i o tusi pasi fa’amaonia.

O le taofia o talosaga mo faailoga ua faateia ai le tele o kamupani o loo sauni e auai i le "autau masani" o le lisi paʻepaʻe toe faʻaaogaina maa eletise. I le taimi nei, i le tauofoga mo galuega toe faʻaaogaina maa lithium tetele ma feololo, ua manino le manaʻomia e tatau ona faʻamaeʻaina kamupani. O lenei fa'agaioiga na tu'uina atu ai se fa'ailo fa'amalieina i le falefaigaluega toe fa'aaogaina maa lithium mo le fa'afaigaluegaina ma le faufale. I le taimi lava e tasi, e faʻapupulaina ai foi le tulaga agavaa o kamupani ua uma ona maua le lisi paʻepaʻe.

E le gata i lea, o le "Action Plan for Promoting Large-Scale Equipment Updates and Trade-in of Consumer Goods" na tuʻuina atu talu ai nei, o loʻo fuafua e faʻaleleia vave tulaga faʻaulufale mai ma faiga faʻavae mo maʻa eletise ua faʻaumatia, mea toe faʻaaogaina, ma isi. sa fa'asa ona fa'aulufale mai i lo'u atunu'u. O le taimi nei o le fa'aulufale mai o ma'a eletise ua litaea o lo'o i luga o le lisi o mataupu, lea e fa'alauiloa mai ai fo'i se fa'ailoga fou o faiga fa'avae i le pulega toe fa'aaogaina o maa eletise a lo'u atunu'u.

I le masina o Aukuso, o le tau o le lithium carbonate e sili atu i le 80,000 yuan / tone, ma lafo ai se ata lafoia i luga ole alamanuia toe faʻaaogaina maa. E tusa ai ma faʻamatalaga na tuʻuina atu e Shanghai Steel Federation i le aso 9 o Aokuso, o le tau masani o le lithium carbonate i le maʻa na lipotia i le 79,500 yuan / tone. O le si'itia o le tau o le lithium carbonate ua si'itia ai le tau o le toe fa'aaogaina o le maa lithium, ua tosina atu ai kamupani mai so'o se ituaiga olaga e fa'anatinati atu i le auala toe fa'aaogaina. I aso nei, o le tau o le lithium carbonate o loʻo faʻaauau pea ona paʻu, lea na aʻafia ai le atinaʻeina o pisinisi, ma kamupani toe faʻaaogaina o loʻo tauaveina le mamafa o le aʻafiaga.

O faʻataʻitaʻiga taʻitasi e tolu e iai ona lava lelei ma faʻaletonu, ma o le galulue faʻatasi e faʻamoemoe e avea ma mea masani.

A uma ona fa'agata maa eletise, o le fa'aogaina lona lua ma le fa'apalapala ma le toe fa'aaogaina o auala autu ia e lua o le lafoai. I le taimi nei, o le faʻaogaina o le faʻagasologa o le faʻaogaina e matua faigata lava, ma o le tamaoaiga e manaʻomia vave le alualu i luma faatekinolosi ma le atinaʻeina o ata fou. O le ute o le talepe ma le toe fa'aaogaina o le mauaina lea o tupe mama fa'agaioiga, ma o tekonolosi ma alalaupapa o mea autu ia e a'afia ai.

O le "Lipoti" o loʻo faʻaalia ai e tusa ai ma faʻalapotopotoga toe faʻaaogaina, o loʻo i ai nei faʻataʻitaʻiga toe faʻaaogaina e tolu i totonu o le alamanuia: kamupani gaosi eletise e avea ma tino autu, kamupani taʻavale o le tino autu, ma kamupani lona tolu o le tino autu.

E taua le maitauina i le tulaga o le faʻaitiitia o tupe maua ma luitau ogaoga i le eletise toe faʻaaogaina maa, o kamupani sui o nei faʻataʻitaʻiga toe faʻaaogaina e tolu o loʻo ausia uma tupe maua e ala i tekonolosi fou, suiga o pisinisi, ma isi.

O loʻo lipotia mai ina ia faʻaitiitia ai le tau o le gaosiga, ausia le toe faʻaaogaina o oloa ma faʻamautinoa le tuʻuina atu o meafaitino, kamupani eletise eletise e pei o CATL, Guoxuan High-Tech, ma Yiwei Lithium Energy ua faʻapipiʻiina pisinisi toe faʻaaogaina ma le toe faʻafouina.

Pan Xuexing, faatonu o le atinae gafataulimaina o le CATL, na fai mai i se tasi taimi o le CATL o loʻo i ai lana lava faʻaogaina o le toe faʻaaogaina o maa, lea e mafai ona ausia moni le toe faʻaogaina o maʻa. O ma'a otaota e fa'aliliu sa'o i ma'a mata'utia e ala i le toe fa'aaogaina, lea e mafai ona fa'aoga sa'o i maa i le isi laasaga. E tusa ai ma lipoti a le lautele, o le tekonolosi toe faʻaaogaina a le CATL e mafai ona ausia le maualuga o le toe faʻaleleia o le 99.6% mo le nickel, cobalt ma le manganese, ma le toe faʻaleleia o le lithium o le 91%. I le 2023, na gaosia ai e le CATL le tusa ma le 13,000 tone o le lithium carbonate ma toe faʻaaogaina pe tusa ma le 100,000 tone o maa faʻaaogaina.

I le fa'ai'uga o le tausaga ua tuana'i, na fa'alauiloa mai ai le "Management Measures for the Comprehensive Utilization of Power Batteries for New Energy Vehicles (Draft for Comments)", e fa'amanino ai matafaioi e tatau ona tauaveina e pisinisi eseese i le fa'aogaina atoatoa o ma'a eletise. I le mataupu faavae, e tatau i tagata gaosi taavale ona tauaveina le matafaioi mo maa eletise faʻapipiʻi. Toe fa'aaogaina matā'upu tiute.

I le taimi nei, ua faia fo'i e le OEM ni taunu'uga tetele i le toe fa'aaogaina o le maa eletise. Na faalauiloa e Geely Automobile ia Iulai 24 o loʻo faʻavaveina le faʻaleleia atili o le toe faʻaaogaina ma le toe faʻaleleia o gafatia o taavale malosi fou ma ua ausia le maualuga o le toe faʻaleleia o le 99% mo mea nickel, cobalt ma manganese i maa eletise.

E oʻo mai i le faaiuga o le 2023, Geely's Evergreen New Energy ua faʻatautaia le aofaʻi o 9,026.98 tone o maa eletise faʻaaogaina ma faʻauluina i latou i totonu o le faʻaogaina o masini, e maua ai le tusa ma le 4,923 tone o le nickel sulfate, 2,210 tone o cobalt sulfate, 1,974 tone o manganese sulfate. ma le 1,681 tone o le lithium carbonate. O oloa toe fa'aaogaina e masani lava ona fa'aaogaina mo le Sauniuniga o oloa fa'amuamua a le matou kamupani. E le gata i lea, e ala i suʻesuʻega faʻapitoa o maʻa tuai e mafai ona faʻaaogaina i talosaga a le echelon, e faʻaaogaina i Geely lava ia i luga o le nofoaga logistics forklifts. O le poloketi pailate o lo'o i ai nei mo le fa'aogaina o va'a sifi ua fa'alauiloa. A maeʻa le pailate, e mafai ona siitia i le vaega atoa. I lena taimi, e mafai ona faʻafetaui manaʻoga o le sili atu i le 2,000 taʻavale eletise i totonu o le vaega. Fa'agaioiga i aso ta'itasi mana'oga o le forklift.

I le avea ai o se kamupani lona tolu, na taʻua foi e le GEM i lana faʻasalalauga talu ai na ia toe faʻaaogaina ma faʻaumatia le 7,900 tone o maa eletise (0.88GWh) i le kuata muamua o lenei tausaga, o se faʻaopoopoga i lea tausaga ma lea tausaga e 27.47%, ma fuafua e toe fa'aaoga ma fa'ate'aina le 45,000 tone o ma'a eletise i le tausaga atoa. I le 2023, na toe faʻaaogaina e GEM ma faʻaumatia le 27,454 tone o maa eletise (3.05GWh), o le faʻaopoopoga o le tausaga i le tausaga e 57.49%. O le pisinisi toe faʻaaogaina maa eletise na maua ai tupe maua faʻagaioia o le 1.131 piliona yuan, o se faʻaopoopoga o tausaga taʻitasi e 81.98%. E le gata i lea, o loʻo i ai nei i le GEM 5 fou eletise eletise eletise faʻaaogaina faʻasalalauga tulaga faʻapitoa kamupani, le tele i Saina, ma ua faia se faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga faʻatasi ma le BYD, Mercedes-Benz Saina, Guangzhou Automobile Group, Dongfeng Passenger Cars, Chery Automobile, ma isi.

O faʻataʻitaʻiga taʻitasi e tolu e iai ona lava lelei ma le le lelei. O le toe fa'aaogaina o ma'a e fai ma tino autu e fa'amalieina le fa'atonuina o le toe fa'aaogaina o ma'a fa'aoga. E mafai e OEM ona faʻamanuiaina mai faʻamanuiaga manino o le auala e faʻaitiitia ai le tau toe faʻaaogaina, ae mafai e kamupani lona tolu ona fesoasoani i maʻa. Fa'ateleina le fa'aogaina o punaoa.

I le lumanaʻi, faʻafefea ona talepeina pa puipui i totonu o pisinisi toe faʻaaogaina maa?

O le "Lipoti" o loʻo faʻamamafaina ai o fesoʻotaʻiga faʻapisinisi faʻatasi ai ma le loloto o le felagolagomaʻi i le va o le pito i luga ma le pito i lalo o le laina fale gaosi oloa o le a fesoasoani i le fausiaina o le toe faʻaogaina o le maa tapuni ma toe faʻaaogaina filifili alamanuia ma le maualuga ma le taugofie. O feso'ota'iga feso'ota'iga fa'apisinisi ma le felagolagoma'i o vaega e tele e fa'amoemoe e avea ma fa'ata'ita'iga masani o le toe fa'aaogaina o maa.


Taimi meli: Aukuso-14-2024